
Przybył koszmar!
Wielki Pożeracz, rozszerzenie do gry Warhammer  
40 000: Podbój, wprowadza do gry frakcję Tyranidów. 
Ta unikatowa frakcja działa inaczej niż te zaprezentowane 
w zestawie podstawowym do gry Warhammer 40 000: 
Podbój i korzysta z nowych zasad, które zostały opisane 
poniżej.

Składanie talii
Podczas składania talii Tyranidów obowiązują 
zasady odmienne od zasad i ograniczeń, które zostały 
zaprezentowane w zestawie podstawowym.

Gracz najpierw wybiera lidera Tyranidów i jednostkę 
synapsy Tyranidów. Następnie dodaje do swojej talii:

 E 8 kart pochodzących z sygnowanego oddziału lidera 
(obowiązkowo).

 E Maksymalnie 3 kopie dowolnej nie-sygnowanej 
karty Tyranidów.

 E Maksymalnie 3 kopie dowolnej neutralnej karty  
nie-jednostki.

 E Talia musi składać się z co najmniej 50 kart, nie 
licząc lidera i synapsy.

Jednostki synapsy
To rozszerzenie 
wprowadza do gry 
jednostki synaps. Jednostka 
synapsy to nowy rodzaj 
jednostki – nie jest ona 
liderem, jednostką armii ani 
jednostką żetonem. Kiedy 
podczas tworzenia talii gracz 
wybiera lidera Tyranidów, musi także wybrać jednostkę 
synapsy Tyranidów. Taka jednostka synapsy zaczyna grę 
przygotowana w SZ właściciela, razem z jego liderem.

Podczas fazy dowodzenia, w tym samym momencie co 
lider, jednostka synapsy jest przydzielana do planety. 
Planeta, do której przydzielana jest jednostka synapsy, 
jest potajemnie wybierana podczas kroku wyboru na 
wskaźniku. Służy do tego specjalny wskaźnik dowodzenia 
Tyranidów, który znajduje się w pudełku z tym 
rozszerzeniem. Wskaźnik po lewej jest wykorzystywany 
do wyboru planety, do której jest przydzielany lider,  
a wskaźnik po prawej służy do wskazania planety, do 
której przydzielana jest synapsa. Synapsa może być 
przydzielona do dowolnej odkrytej planety w grze i nie 
musi być przydzielona do tej samej planety co lider. 

Z jednostką synapsy wiążą się także następujące zasady:

 E Kiedy jednostka synapsy zostanie przydzielona do 
planety, zachowuje swój stan (przygotowana lub 
wyczerpana).

 E Po zakończeniu bitwy, jednostka synapsy znajdująca 
się na planecie wraca do swojego SZ, w tym samym 
czasie kiedy zrobiłby to lider, zachowując swój stan. 
Jeśli lider także znajduje się na tej planecie, obie 
jednostki wracają do SZ równocześnie.

 E W ostatnim kroku przed zakończeniem fazy walki, 
jeśli jednostka synapsy nadal znajduje się na planecie 
to wraca do swojego SZ, zachowując swój stan.

 E Jednostka synapsy nie może zostać poświęcona.

ARMIA

Umysł Roju – Każdy kontrolowany przez 

ciebie żeton Termaganta na tej planecie 

zyskuje 1 symbol dowodzenia.

Wojownicy Tyranidów są niczym łącza  

w synaptycznej sieci Umysłu Roju i wydają 

rozkazy niższy
m formom biologicznym.

Stworzenie. Lewiatan.
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Żetony jednostek Termagantów
Te małe karty nie są częścią talii gracza i są 
wykorzystywane zgodnie ze wskazaniem innych zdolności. 
Jednostki żetonów Termagantów obowiązują zasady 
jednostek żetonów znajdujące się, w Kompletnej Księdze 
Zasad zawartej w zestawie podstawowym (patrz strona  
5 Kompletnej Księgi Zasad).

Zarażenie
Niektóre zdolności Tyranidów pozwalają 
na zarażenie planety, które może wzmocnić 
różne umiejętności Tyranidów. 
Podczas przygotowania gry, wszystkie 
żetony zarażenia należy umieścić w banku 
żetonów.
Jeśli zdolność sprawia, że planeta zostaje zarażona, należy 
na danej planecie umieścić żeton zarażenia. Dana planeta 
jest od teraz uważana za „zarażoną”. Tylko niezarażone 
planety mogą zostać zarażone, dlatego na planecie może 
znajdować się maksymalnie jeden żeton zarażenia.
Gracz nie-Tyranidów może zdecydować się oczyścić 
zarażoną planetę (usunąć znajdujący się na niej żeton 
zarażenia) po tym jak wygra bitwę na danej planecie. 
Wyboru tego należy dokonać przed decyzją o aktywowaniu 
zdolności planety.
Planety, które znajdują się poza grą (w tym zakryte) nie 
mogą być zarażane. Jeśli planeta opuszcza grę, znajdujący 
się na niej żeton zarażenia należy odłożyć do banku 
żetonów.

Specjalizacje
Specjalizacja to słowo lub określenie, które służy 
skategoryzowaniu zdolności i połączenia jej (zarówno 
tematycznie, jak i mechanicznie) z innymi podobnymi 
zdolnościami. Specjalizacja to słowo lub określenie 
zapisane kursywą i wydrukowane na początku tekstu 
zdolności.

Na przykład, niektóre karty z tego zestawu posiadają 
specjalizację „Umysł Roju”. Wszystkie jednostki z tą 
specjalizacją zapewniają premię żetonom Termagantów 
znajdującym się na tej samej planecie. Zdolności innych 
kart także mogą odnosić się do specjalizacji i wchodzić 
z nimi w interakcję, sprawiając w ten sposób, że te będą 
działały odrobinę inaczej.
Specjalizacje nie są słowami kluczowymi, ani cechami. 
Jeśli jednostka traci swoją specjalizację (na przykład jej 
pole tekstowe jest traktowane jakby było puste), uznaje się, 
że taka jednostka nie ma danej specjalizacji ani powiązanej 
zdolności.  

Symbol rozszerzenia
Na wszystkich kartach z tego rozszerzenia  
znajduje się symbol Wielkiego Pożeracza.
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Składanie wskaźnika
Wskaźnik dowodzenia Tyranidów należy 
złożyć korzystając z plastikowych 
łączników, przy pomocy których należy 
połączyć cyferblat z tarczami – dokładnie 
tak, jak pokazano to na poniższym rysunku.


