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Niniejszy dokument zawiera erratę oraz 
zestawienie odpowiedzi na najczęściej zadawane 
pytania. Jeśli nie znajdziesz w nim odpowiedzi na 
nurtującą Cię kwestię - napisz do nas na adres

metallum@galakta.pl

Errata
Do opisu końca rundy na stronie 4 wkradł się 
błąd. Podczas Fazy 4 karty modułów pozostałe 
na rynku dosuwa się do prawej strony (a nie 
lewej), tak aby cena zakupu kart obecnych na 
rynku malała.
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Odpowiedzi na najczęściej 
zadawane pytania

P: Czy na jednej planecie może być 
zainstalowanych kilka modułów?
O: Tak, na jednej planecie może być 
zainstalowana dowolna liczba modułów. 
Oczywiście obaj gracze mogą mieć 
zainstalowane moduły planetarne na tej samej 
planecie.

P: Czy SF musi być obecny na planecie aby 
można było użyć zainstalowanego tam modułu 
planetarnego?
O: Nie, moduły zainstalowane na planetach 
działają zawsze, niezależnie od tego gdzie 
obecnie znajduje się SF.

P: Czy działanie „Fabryki” jest obowiązkowe?
O: Tak. W każdej rundzie, na początku fazy 
programowania, gracz musi dołożyć swojego  
RW na planetę, na której znajduje się „Fabryka”.

P: Jaka jest kolejność zagrywania modułów akcji 
na początku rundy?
O: Za każdym razem, kiedy na początku rundy 
(przed fazą programowania) istotna może  
być kolejność wykonywania czynności przez 
graczy (np. zagrywanie modułów akcji) gracz  
z mniejszą liczbą punktów decyduje, kto pierwszy 
w całości wykonuje daną czynność. Następnie 
swoje czynności wykonuje drugi gracz.  
Jeśli gracze zdobyli taką samą liczbę punktów, 
pierwszy gracz jest wybierany w sposób losowy.

Planeta promocyjna - PSI
Gracz może zamienić miejscami swój 
SF z SF przeciwnika.
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Profil gry w serwisie BoardGameGeek:
http://boardgamegeek.com/boardgame/148271/metallum 
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Przykład
Podczas rundy gracze zakupili 1 kartę.  
W fazie 4 z rynku usuwana jest karta z pola „-1”, 
a pozostałe karty są dosuwane do prawej  
(w stronę pola „-1”). Następnie na puste miejsca 
odkrywa się dwie nowe karty z talii.


