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FAQ - Najczęściej zadawane pytania 
Niniejszy dokument zawiera odpowiedzi na najczęściej 
zadawane pytania oraz wyjaśnienia zasad gry karcianej Space 
Hulk: Anioł Śmierci.

AKCJE KOSMICZNYCH MARINES
Pytanie: Czy w każdej rundzie gracz musi zagrać kartę Akcji? 

Odpowiedź: Tak. Każdy Zespół Bitewny musi zagrać 1 kartę 
Akcji w każdej rundzie.

Pytanie: Czy wszyscy Kosmiczni Marines z jednego Zespołu 
Bitewnego wykonują akcję wybraną dla danego zespołu, 
czy może akcja ta jest wykonywana tylko przez jednego 
Kosmicznego Marines?

Odpowiedź: Karta Akcji „Wsparcie” zapewnia tylko jeden żeton 
Wsparcia. Jednak karty Akcji „Ruch + Aktywacja” oraz „Atak” 
pozwalają na wykonanie akcji każdym Kosmicznym Marines 
znajdującym się w danym Zespole Bitewnym.

Pytanie: Jeżeli Kosmiczny Marines jest zwrócony w stronę 
kilku kart Terenu, jak wiele kart może aktywować prowadzący 
go gracz po zagraniu karty Akcji „Ruch + Aktywacja”?

Odpowiedź: Każdy Kosmiczny Marines może aktywować tylko 
jedną kartę Terenu. Jednak gracz może aktywować 2 różne 
Karty Terenu przy pomocy 2 różnych Kosmicznych Marines
z tego samego Zespołu Bitewnego.

Pytanie: Kiedy rój Genokradów poruszony przy pomocy karty 
Akcji „Strategia” może połączyć się z innym rojem?

Odpowiedź: Po rozegraniu w całości karty Akcji rój łączy się
z innym rojem znajdujący się na tej samej pozycji i po tej samej 
stronie szyku.

Pytanie: Czy specjalna zdolność karty Akcji „Atak” może być 
skierowana przeciwko więcej niż jednemu rojowi?

Odpowiedź: Tak. „Bohaterska szarża” pozwala Bratu Claudio 
na zabicie dowolnych Genokradów znajdujących się w zasięgu. 
„Ogień automatyczny” pozwala Bratu Leonowi na zaatakowanie 
kilku rojów znajdujących się przed nim w zasięgu. „Atak 
Psychiczny” pozwala Lexicanowi Calistariusowi na skierowanie 
ataku przeciwko innemu rojowi Genokradów za każdym 

razem gdy atakuje.

ATAK GENOKRADÓW
Pytanie: Czy podczas Fazy ataku Genokradów rój złożony
z co najmniej pięciu Genokradów (lub co najmniej czterech
z Władcą Szczepu) zawsze zabija Kosmicznego Marines?

Odpowiedź: Niezależnie od wielkości roju gracz powinien 
zawsze wykonać rzut kością (niektóre specjalne zdolności mogą 
sprawić, że Marines przetrwa; mowa tu o kartach takich jak Blok, 
Kontratak, Obronna postawa). W określonych wypadkach rój
i tak trafi  Kosmicznego Marines (jednak zawsze należy wykonać 
rzut kością).

Pytanie: Czy kara -1 do rzutu kumuluje się, jeżeli w roju 
znajduje się kilku Władców Szczepów?

Odpowiedź: Tak. W takim wypadku rój zapewnia karę -2 do 
rzutu.

Pytanie: Czy specjalna zdolność karty „Kontratak” działa
w przypadku gry Genokrad atakuje Brata Valencio zza 
pleców?

Odpowiedź: Tak. Specjalne zdolności mogą być wykorzystane 
niezależnie od strony, w którą zwrócony jest Kosmiczny 
Marines.

POZOSTAŁE PYTANIA
Pytanie: Czy podczas Przygotowania do gry Kosmiczni Marines 
z tego samego Zespołu Bitewnego są ustawiani obok siebie
w szyku?

Odpowiedź: Nie celowo. Wszystkie karty Kosmicznych Marines 
zostają potasowane i ustawione w szyku w sposób losowy.

Pytanie: Czy Genokrady poruszają się w tej samej turze,
w której zostały rozmnożone?

Odpowiedź: Tak.

Pytanie: Jeżeli na stosie sygnału radaru nie ma dostatecznej 
ilości kart, aby wykonać pełne rozmnożenie, obecny gracz 
musi rozmnożyć tyle Genokradów, ile zdoła (według jego 
wyboru). Co oznacza „według jego wyboru”?

Odpowiedź: Jeżeli w grze występuje kilka kart Terenu tego 
samego koloru, obecny gracz decyduje, na której karcie 
rozmnożenie zostanie przeprowadzone w pierwszej kolejności. 
Gracz zawsze musi rozpatrzyć pierwsze rozmnożenie zgodnie 
z kartą Wydarzenia, zanim będzie mógł rozpatrzyć drugie 
rozmnożenie.

Pytanie: Jeżeli rój Genokradów będący celem karty Akcji 
„Pole mocy” połączy się z innym rojem, czy Genokrady 
mogą zostać zabite przez inne specjalne zdolności, takie jak 
karta Akcji „Warta”? Czy Genokrady w roju mogą podczas 
poruszania się zostać zabite przez specjalną zdolność karty 
Terenu „Drzwi”?

Odpowiedź: Nie. Wszystkie Genokrady w tym roju nie mogą do 
końca rundy zostać zabite (przez żadną kartę ani zdolność).


