
NA KRAWĘDZI ZIEMI
Rozszerzenie badacza

Nauka i mistycyzm
„Koniec końców pozostaje mi wesprzeć się na osądzie tych 
nielicznych naukowych autorytetów, które z jednej strony są na tyle 
niezależne myślowo, że umieją należycie ocenić zebrane przeze mnie 
materiały, zarówno w związku z ich odrażającym przedmiotem, 
jak i w świetle pewnych pierwotnych, zdumiewających cyklów 
mitycznych, z drugiej zaś strony – na tyle wpływowe, że mogą 
ostudzić zapędy świata nauki do prowadzenia nazbyt ambitnych  
i nierozważnych badań w odkrytych przez nas górach szaleństwa”.

– H. P. Lovecraft, „W górach szaleństwa”

Rozszerzenie badaczy Na krawędzi Ziemi zawiera zestaw nowych 
badaczy oraz kart graczy, które można wykorzystać do budowy  
i modyfikacji talii badaczy do dowolnego scenariusza lub kampanii  
w grze karcianej Horror w Arkham.

Dodatkowe zasady i wyjaśnienia

Karty wieloklasowe
Wiele nowych kart graczy z tego rozszerzenia przynależy do więcej 
niż jednej klasy – Strażnika (), Poszukiwacza (), Łotra (), 
Mistyka () lub Ocalałego ().

Karty te można rozpoznać po złotym kolorze i kilku symbolach  
klasy zamiast jednego. Karta wieloklasowa to karta przynależąca  
do każdej z tych klas i nie jest ona kartą neutralną. Przykładowo  
karta posiadająca symbole Łotra () i Strażnika () do wszystkich  
celów w grze liczy się zarówno jako karta Łotra, jak i Strażnika.
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Studentka medycyny

„Dostanę za to dodatkowe punkty?”

Sprzymierzeniec. Miskatonic. Nauka.

 Po tym, jak Studentka medycyny wejdzie  

do gry: wylecz 1 obrażenie i 1 punkt przerażenia 

z dowolnego badacza lub atutu z cechą 

Sprzymierzeniec w twojej lokalizacji.
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WYDARZ.

„Moją kolejną sztuczką będzie...”

Zaklęcie. Sztuczka.

Wybierz nie-Elitarnego wroga w odkrytej 

lokalizacji oddalonej od ciebie o maksymalnie 

2 połączenia. Zamień się miejscami z danym 

wrogiem.

Eteryczne zniknięcie

2
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Dziewięć kilo stalowej zemsty.

Przedmiot. Narzędzie. Broń. Biała.
: Walka. Do tego ataku dostajesz –1   
i zadajesz +1 obrażenie.
 : Walka. Do tego ataku dostajesz +2   
i zadajesz +2 obrażenia.

Młot dwuręczny3
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WYDARZ.

Los. Gambit.Szybka. Zagraj po tym, jak odkryjesz żeton chaosu podczas testu umiejętności.Odkryj dodatkowy żeton chaosu, zamieniając jego „–” na „+.” Jeśli dany żeton to , test automatycznie kończy się porażką.

„Jeszcze jedna!”

1
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Przedmiot. Narzędzie.

 Wyczerp Teleskop kieszonkowy: podejrzyj 

odkrytą stronę połączonej, nieodkrytej lokalizacji.

: Badanie. Zbadaj odkrytą połączoną 

lokalizację tak, jakbyś się w niej znajdował.

Teleskop kieszonkowy

2

Symbol rozszerzenia
Karty z rozszerzenia badaczy Na krawędzi Ziemi można rozpoznać 
dzięki następującemu symbolowi poprzedzającemu kolekcjonerski 
numer karty:



2

Budowanie talii z kartami wieloklasowymi
Karta wieloklasowa może zostać zawarta w dowolnej talii badacza pod 
warunkiem, że dany badacz ma dostęp do dowolnej z klas danej karty.

Przykład: Nkosi Mabati to karta 
wieloklasowa o poziomie 3, na której 
znajduje się symbol klasy Strażnika  
i Mistyka. Oznacza to, że jest to 
karta Strażnika o poziomie 3 oraz 
karta Mistyka o poziomie 3. Nie jest 
to karta neutralna. Dowolny badacz, 
który ma dostęp do kart Strażnika  
o poziomie 3 lub kart Mistyka  
o poziomie 3, może zawrzeć  

w swojej talii Nkosi Mabati. Przykładowo Lily Chen mogłaby zawrzeć  
w swojej talii Nkosi Mabati, mimo że nie ma ona dostępu do kart Mistyka 
o poziomie 3.

Jeśli badacz ma dostęp do limitowanej liczby kart jednej z klas karty 
wieloklasowej i do nielimitowanej liczby kart drugiej z klas, dana karta 
nie zajmuje jednego z limitowanych miejsc w talii badacza.

Przykład: opcje tworzenia talii Montereya Jacka to „karty Łotra  
o poziomie 0, karty Poszukiwacza o poziomie 1-5, karty neutralne  
o poziomie 0-5, do 5 innych kart Poszukiwacza o poziomie 0”. Jeśli  
w talii Jacka znajduje się wieloklasowa karta Poszukiwacza/Ocalałego 
o poziomie 0, dana karta zajmie jedno z pięciu miejsc na karty 
Poszukiwacza o poziomie 0. Jednak jeśli w talii Jacka znalazłaby się 
karta wieloklasowa Poszukiwacza/Łotra o poziomie 0, liczyłaby się 
do nielimitowanych kart Łotra o poziomie 0 i dlatego nie zajmowałaby 
jednego z pięciu miejsc na karty Poszukiwacza o poziomie 0.

Zbadany
Zbadany to słowo kluczowe, które pojawia się na niektórych kartach  
o wysokim poziomie (przede wszystkim na kartach Poszukiwacza).

Aby karta ze słowem kluczowym Zbadany mogła zostać zawarta 
w talii badacza, musi najpierw zostać „zidentyfikowana” lub 
„przetłumaczona” poprzez wykonanie zadania na wersji danej karty  
o niższym poziomie i zanotowanie tego w Dzienniku kampanii.

ÆÆ Możesz zawrzeć kartę ze słowem kluczowym Zbadany w swojej 
talii tylko poprzez ulepszenie jej z wersji o niższym poziomie.

ÆÆ Możesz zawrzeć kartę ze słowem kluczowym Zbadany w swojej 
talii tylko, jeśli w Dzienniku kampanii zanotowano wykonanie 
zadania opisanego na wersji karty o niższym poziomie.

ÆÆ Po tym, jak badacz wykona zadanie i zanotuje to w Dzienniku 
kampanii, dowolny badacz biorący udział w danej kampanii może 
ulepszyć odpowiednią kartę zgodnie z normalnymi zasadami 
ulepszania kart graczy.

Przykład: Księga połączeń (Brama do Tindalos) posiada słowo kluczowe 
„Zbadany”. Z tego powodu żaden badacz nie może zakupić bezpośrednio 
Księgi połączeń (Brama do Tindalos). Zamiast tego badacze muszą 
ulepszyć ją z Księgi połączeń (Niezidentyfikowana) i mogą to zrobić 
tylko, jeśli „zlokalizowaliście przejście”.
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Tajemniczy czarnoksiężnik

Sprzymierzeniec. Czarnoksiężnik.
 Po tym, jak Nkosi Mabati wejdzie do gry: wymień 
żeton chaosu z symbolem innym niż . Dopóki ta karta 
nie opuści gry, wymieniony symbol to twój „znak”.
 Kiedy badacz w twojej lokalizacji odkryje symbol , 
 lub , wyczerp Nkosi Mabati: zamiast tego przeszukaj 
worek chaosu w poszukiwaniu twojego znaku i odkryj go 
(drugi żeton chaosu odłóż z powrotem do worka).

Nkosi Mabati4
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Niezidentyfikowany

Przedmiot. Księga. Okultyzm.
Limit 1 na talię. Jako dodatkowy koszt zagrania tego atutu, 
umieść po 1 żetonie zasobu na 4 różnych lokalizacjach jako  
linie geomantyczne.
 Po tym, jak z sukcesem zbadasz lokalizację, na której 
znajduje się linia geomantyczna, wyczerp ten atut: porusz daną 
linię geomantyczną na ten atut. Następnie, jeśli znajdują się  
na nim 4 linie geomantyczne, odrzuć ten atut, weź je jako 
zasoby i zanotuj w Dzienniku kampanii, że „zlokalizowaliście 
przejście”.

Księga połączeń2
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Brama do Tindalos

Rytuał.
Zbadany. Zużywalny (4 linie geomantyczne). Limit 1 na talię.
: Porusz 1 linię geomantyczną z tego atutu na dowolnego 
nie-Elitarnego wroga.
: Wybierz dowolnego badacza oraz wroga z linią 
geomantyczną znajdującego się w odkrytej lokalizacji. Dany 
badacz porusza się do danej lokalizacji. Możesz usunąć daną 
linię geomantyczną, aby zadać 1 obrażenie danemu wrogowi.

Księga połączeń4
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Najczęściej zadawane pytania
Czy karty neutralne liczą się jako klasa dla celów kart z cechą 
Synergia?
Nie. Karty neutralne nie są osobną klasą; zamiast tego nie mają  
one żadnej klasy.
Dopóki Herald znajduje się odkryty na wierzchu mojej talii,  
czy mogę tasować moją talię lub przeszukiwać ją?
Nie. Twoja talia i karty w niej nie mogą być w żaden sposób 
manipulowane — dotyczy to wszystkich możliwych efektów kart 
lub gry, takich jak podglądanie kart w talii, umieszczanie kart  
w twojej talii, odrzucanie kart z twojej talii itd.
Czy Bob Jenkins może użyć swojej dodatkowej akcji, aby zagrać atut  
z cechą Przedmiot ze swojej ręki?
Tak. Bob Jenkins jest „badaczem w jego lokalizacji” i dlatego  
może użyć swojej dodatkowej akcji, aby zagrać własny atut  
z cechą Przedmiot.
Co się stanie, jeśli zagram kartę 21 albo fura i łączna wartość 
odkrytych żetonów będzie większa niż 21?
Nic się nie dzieje (przegrywasz, bo uzyskałeś „furę”).
Co się stanie, jeśli podczas rozpatrywania karty 21 albo fura odkryję 
żeton mrozu (), błogosławieństwa () lub klątwy ()?
Te żetony nie mają żadnej wartości, kiedy zostaną odkryte poza 
testem umiejętności, dlatego nie należy ich dodawać. Możesz 
zdecydować, że dobierasz kolejny żeton albo przestać, według 
normalnych zasad.
Czym jest „podstawowa akcja” dla celów karty Domknięcia kręgu?
Podstawowa akcja to akcja, która nie jest modyfikowana przez 
pogrubiony wyróżnik akcji na karcie. Przykładowo „podstawowa 
akcja walki” to standardowa akcja walki, którą może wykonać 
każdy badacz, podczas gdy zagranie karty Kopnięcie podcinające 
lub aktywowanie zdolności walki na Smoczym kiju byłoby uznane  
za nie-podstawową akcję walki.
Jeśli zagram Starą strzelbę, a następnie zagram kartę wydarzenia,  
czy Stara Strzelba zyska naboje?
Nie. Słowo kluczowe Zużywalny wpływa tylko na liczbę żetonów, 
z jaką karta wchodzi do gry (chyba że wydarzenie odnosi się 
bezpośrednio do słowa kluczowego Zużywalny). Innymi słowy, 
jeśli zagrałeś Starą strzelbę podczas rozpatrywania wydarzenia 
(np. Zawsze czujny lub Zręczna sztuczka), wejdzie ona do gry  
z wartością Zużywalny 2, ale w innym wypadku wejdzie do gry  
z wartością Zużywalny 0.
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